Imovina “Železnica Srbije” - 2,4 milijarde evra

Bez autora
Apr 08 2012

Imovina “Železnica Srbije” vredi 2,4 milijarde evra. Najveći deo imovine je u infrastrukturi, koja ne može biti predmet trgovine, a to su regionalne i lokalne pruge, magistralni i međunarodni pravci, kao što su Koridor 10, pruge Beograd-Bar i Beograd-Vršac. Korišćenje imovine “Železnica” u komercijalne svrhe mnogo je manje od mogućnosti, pa bi ona mogla da se iskoristi u saradnji sa odgovarajućim parterima, što bi donelo značajne prihode. Procenjeni ukupni kapital veći je za 62,6 milijardi dinara, a revalorizovane rezerve će iznositi 71,6 milijardi. Troškovi amortizacije za prošlu godinu biće manji za preko 1,19 miliardi dinara. Skupština AD “Železnice Srbije” usvojila je poslovni plan za ovu godinu, kojom je planiran rast obima rada za 2,5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Planirani su ukupni prihodi od 27,8 milijardi dinara, a rashodi od 33,2 milijarde.

Imovina “Železnica Srbije” - 2,4 milijarde evraImovina “Železnica Srbije” vredi 2,4 milijarde evra, procenio je Naučno istraživački centar Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Prema rečima rukovodioca ekspertskog tima Vladana Božića, najveći deo imovine je u infrastrukturi, koja ne može biti predmet trgovine, a to su regionalne i lokalne pruge, magistralni i međunarodni pravci, kao što su Koridor 10, pruge Beograd-Bar i Beograd-Vršac.

Korišćenje imovine “Železnica” u komercijalne svrhe mnogo je manje od mogućnosti, pa bi ona mogla da se iskoristi u saradnji sa odgovarajućim parterima, što bi donelo značajne prihode, napomenuo je on.

Kako je objavljeno u najnovijem broju lista “Pruga”, na sednici Skupštine “Železnica” rečeno je da je procenjeni ukupni kapital veći za 62,6 milijardi dinara, a da će revalorizovane rezerve iznositi 71,6 milijardi. Kako je navedeno, troškovi amortizacije za prošlu godinu biće manji za preko 1,19 miliardi dinara.

Skupština AD “Železnice Srbije” usvojila je poslovni plan za ovu godinu, kojom je planiran rast obima rada za 2,5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prema rečima pomoćnika generalnog direktora za strategiju Bojana Ilkića, planirani su ukupni prihodi od 27,8 milijardi dinara, a rashodi od 33,2 milijarde.

On je precizirao da su planirani raspoloživi prihodi oko 26,1 milijardi dinara, što je za pet odsto više nego prethodne godine, ali da je to nedovoljno za pokrivanje svih troškova. Zato će aktivnosti biti usmerene na pronalaženje novih izvora prihoda, kako bi se obezbedila dodatna sredstva, pre svega za održavanje kapaciteta.

Ilkić je napomenuo da se na rast sopstvenih, pre svega transprotnih prihoda odražavaju efekti ekonomske krize, nedostatak ispravnih voznih sredstava i loše stanje infrastrukture, što ne može da pokrije rast troškova, poskupljenje energenata i zarade zasposlenih. Pri tom su odobrena budžetska sredstva na nivou prošlogodišnjih.

Prema njegovim rečima “Železnice” ne mogu da obezbede sredstva za realizaciju razvojnih projekata, pa će za njih biti potrebna pomoć države. “Razlika izmedju odobrenih subvencija za “Železnice Srbije” i potrebnih sredstava za zarade zaposlenih iznosi 931 milion dinara”, kazao je Ilkić, dodajući da će zbog toga “Železnice” deo zarada finansirati na teret ostalih troškova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik